Ημιαγωγοί.

Τεταμένη κατάσταση των παραδόσεων παγκοσμίως.

Επιπτώσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Επιπτώσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Αυτήν τη στιγμή παρατηρείται παγκόσμια έλλειψη σε ημιαγωγούς. Πρόκειται για βασικά συστατικά στοιχεία των μικροτσίπ, που χρησιμοποιούνται στις ηλεκτρονικές συσκευές και επιτρέπουν την υλοποίηση ηλεκτρονικά ελεγχόμενων λειτουργιών. Στα αυτοκίνητα, για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται για να ρυθμίζουν λειτουργίες στο σύστημα κίνησης ή στους διάφορους εγκεφάλους. Επίσης, χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των συστημάτων άνεσης και υποβοήθησης.

Πρακτικά επηρεάζονται όλοι οι κλάδοι.

Πρακτικά επηρεάζονται όλοι οι κλάδοι.

Η παγκόσμια αγορά ημιαγωγών δεν μπορεί να καλύψει πλήρως τη ζήτηση ηλεκτρονικών προϊόντων, όπως κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες, υπολογιστές και κονσόλες παιχνιδιών, η οποία αυξήθηκε απότομα στη διάρκεια της πανδημίας COVID19, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ελλείψεις.

Περιορισμένη παγκόσμια διαθεσιμότητα μικροτσίπ.

Η εικόνα δείχνει έναν εργαζόμενο στη γραμμή παραγωγής.

Περιορισμένη παγκόσμια διαθεσιμότητα μικροτσίπ.

Από το πρόβλημα δεν εξαιρείται ούτε το σύνολο της αυτοκινητοβιομηχανίας, παρά την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση όσον αφορά στις ανάγκες της σε αυτά τα εξαρτήματα. Οι κατασκευαστές τσιπ αναγκάστηκαν να σταματούν κατά διαστήματα την παραγωγή τους λόγω των επιβεβλημένων τοπικών lockdown.

Δυστυχώς, αυτήν τη στιγμή, οι ειδικοί δεν μπορούν να προβλέψουν με ασφάλεια πότε θα αποκατασταθεί πλήρως η διαθεσιμότητα.

Γι' αυτόν τον λόγο, είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε ορισμένους περιορισμούς μεμονωμένων κωδικών  εξοπλισμού  για κάποιες αγορές και κατασκευαστικές σειρές, με αποτέλεσμα να προκύψουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις των αυτοκινήτων ή αυτά να παραδοθούν χωρίς τον εξοπλισμό που είναι είτε σε έλλειψη είτε σε περιορισμένη διαθεσιμότητα. Ωστόσο, για ορισμένους κωδικούς εξοπλισμού, θα υπάρχει δυνατότητα δωρεάν εκ των υστέρων τοποθέτησης από τους Εξουσιοδοτημένους Επισκευαστές Mercedes-Benz, μόλις καταστούν και πάλι διαθέσιμα τα μικροτσίπ (ημιαγωγοί)  που βρίσκονται σε έλλειψη.

Η διαχείριση της παραπάνω κατάστασης προκύπτει από νομικές διατάξεις που ισχύουν σε κάθε χώρα καθώς και από τη συχνότητα εφοδιασμού κάθε εργοστασίου, που λόγω της ασταθούς γενικής κατάστασης ενδέχεται να μεταβάλλεται.  

Διαθεσιμότητα μεμονωμένων κωδικών εξοπλισμού.

Η εικόνα δείχνει μια γυναίκα, που χρησιμοποιεί την εφαρμογή Mercedes Me App στο smartphone της.

Διαθεσιμότητα μεμονωμένων κωδικών εξοπλισμού.

Αυτήν τη στιγμή, οι περιορισμοί επηρεάζουν διάφορες λειτουργίες όπως τη διαθεσιμότητα της κάμερας για την επαυξημένη πραγματικότητα MBUX, καθώς και της μονάδας επικοινωνίας LTE που είναι απαραίτητη για τη χρήση των υπηρεσιών Mercedes me connect και, ως τμήμα του βασικού εξοπλισμού, εξυπηρετεί διάφορους κωδικούς εξοπλισμού. Επομένως, δεν είναι διαθέσιμες περαιτέρω υπηρεσίες Mercedes me connect, όπως οι πληροφορίες για την κυκλοφορία σε πραγματικό χρόνο. Κατά συνέπεια είναι περιορισμένη και η δυνατότητα χρήσης της εφαρμογής Mercedes me App.

 

Ωστόσο, για ορισμένους κωδικούς εξοπλισμού όπως π.χ. για τη μονάδα επικοινωνίας LTE, παρέχεται η δυνατότητα εκ των υστέρων τοποθέτησης στα αντίστοιχα οχήματα μόλις αποκατασταθεί η διαθεσιμότητα. Το Τμήμα Εξυπηρέτησης After Sales θα επικοινωνήσει με τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων μόλις γίνουν διαθέσιμα τα εξαρτήματα. Στη συνέχεια, το όχημα θα συνδεθεί απευθείας με το Mercedes me και θα ενεργοποιηθούν όλες οι συνδεδεμένες λειτουργίες και οι αντίστοιχες υπηρεσίες Mercedes me. Από τότε θα αρχίσει να ισχύει η συμφωνημένη δωρεάν διάρκεια των υπηρεσιών και ασφαλώς το κόστος εκ των υστέρων τοποθέτησης του εξοπλισμού δεν θα επιβαρύνει σε καμία περίπτωση τους πελάτες μας. 

Σε αυτό το σημείο, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι – όπως προαναφέρθηκε – ακόμη και οι ειδικοί από τον κλάδο των ημιαγωγών δεν είναι σε θέση προς το παρόν να κάνουν κάποια αξιόπιστη πρόβλεψη. Γι' αυτό κι εμείς δεν μπορούμε σήμερα να δεσμευτούμε για το πότε θα είναι εφικτή η εκ των υστέρων τοποθέτηση. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τους συνεργάτες μας, ούτως ώστε οι χρόνοι αναμονής να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομοι για τους πελάτες μας.

Η έλλειψη ημιαγωγών εξακολουθεί να επηρεάζει την ομαλή λειτουργία της γραμμής παραγωγής με περιορισμούς στη διαθεσιμότητα κωδικών εξοπλισμού. Εάν έχετε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με την παραγγελία σας ή τη διαμόρφωση της καινούργιας σας Mercedes-Benz, μπορείτε πάντα να απευθύνεστε στον Σύμβουλο Πωλήσεων Mercedes-Benz που σας εξυπηρετεί.

Η εικόνα δείχνει τη Britta Seeger, από τη Διεύθυνση Πωλήσεων της Mercedes-Benz Cars.

«Η αγορά μιας Mercedes είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία και ένα όνειρο για πολλούς. Εάν κάποιος βρει το τέλειο «αστέρι», του είναι δύσκολο να περιμένει πολύ. Δυστυχώς, όλος ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με αυξημένους χρόνους αναμονής λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας συγκεκριμένων ημιαγωγών. Λυπούμαστε για την ταλαιπωρία την οποία υφίστασθε λόγω αυτής της κατάστασης. Για εμάς αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η εύρεση μιας εξατομικευμένης λύσης σε συνεννόηση μαζί σας, ώστε ο χρόνος αναμονής για εσάς να είναι όσο το δυνατόν συντομότερος.»

Britta Seeger, Διεύθυνση Πωλήσεων Mercedes-Benz Group AG & Mercedes-Benz AG, Υπεύθυνη Μάρκετινγκ και Πωλήσεων

Ο Εξουσιοδοτημένος Διανομέας σας Mercedes-Benz βρίσκεται στη διάθεσή σας.

Η εικόνα δείχνει ένα σημείο εξυπηρέτησης της Mercedes στο Βερολίνο από μπροστά.

Ο Εξουσιοδοτημένος Διανομέας σας Mercedes-Benz βρίσκεται στη διάθεσή σας.

Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε ζήτημα με την παραγγελία σας ή έχετε άλλες ερωτήσεις σχετικά με τη διαμόρφωση της καινούργιας σας Mercedes-Benz, απευθυνθείτε άμεσα στον Σύμβουλο Πωλήσεων Mercedes-Benz που σας εξυπηρετεί.