Safety Ride Trucks

Συνοδηγοί στο νέο Actros!

To νέο Actros που γιόρτασε την παγκόσμια πρεμιέρα πριν ένα χρόνο, κάνει σήμερα πράξη αυτό που άλλοι ακόμα συζητούν. Με αυξημένη αποδοτικότητα. Με μοναδική άνεση. Και με υποδειγματική αξιοπιστία. Από το Μάιο του 2019 ξεκίνησε η παραγωγή του νέου μοντέλου που έχει να παρουσιάσει πάνω από 60 προϊοντικές καινοτομίες που υποστηρίζουν τον οδηγό σε θέματα ασφάλειας και άνεσης.

Μόνο με τη διεύρυνση των δυνατοτήτων του συστήματος Predictive Powertrain Control, το νέο Actros καταναλώνει 3% λιγότερο καύσιμο σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας κι αυτοκινητόδρομους και 5% λιγότερο καύσιμο εκτός πόλης, συγκριτικά με το προηγούμενο μοντέλο.

Ποια συστήματα ασφαλείας θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε εντός της πίστας;

MirrorCam. Καταργούνται οι καθρέφτες.

Το σήμα κατατεθέν του νέου μοντέλου είναι το MirrorCam, ένα σύστημα καμερών στο βασικό εξοπλισμό του φορτηγού που αντικαθιστά τους παραδοσιακούς εξωτερικούς καθρέφτες και βελτιώνει αισθητά την περιμετρική ορατότητα. Μέσω 2 οθονών 15 ιντσών τοποθετημένων στις κολόνες Α μέσα στην καμπίνα, ο οδηγός έχει άριστη ορατότητα ακόμα και διαγώνια προς τα εμπρός, πέρα από την κολόνα Α.

Όπως διαπιστώνει ο εκπαιδευτής οδηγών φορτηγών Michael Pinhart οδηγώντας το φορτηγό στην Κροατία, «κατά την οδήγηση σε στροφές, περιστρέφεται και η εικόνα της οθόνης που βρίσκεται στο εσωτερικό της στροφής. Έτσι, διατηρώ πάντα την οπτική επαφή με το άκρο του ρυμουλκούμενου. Πολύ χρήσιμο βρίσκω και τον ειδικό τρόπο λειτουργίας ευρείας γωνίας κατά την οπισθοπορεία. Επίσης, οι οθόνες στις κολόνες A εμφανίζουν οδηγίες προειδοποίησης σε κρίσιμες καταστάσεις. Επιπλέον, με τα MirrorCam μπορώ να ελέγχω την περιοχή γύρω από το όχημα από το κρεβάτι με το πάτημα ενός κουμπιού στα διαλείμματά μου ή τη νύχτα. Ακόμα και χωρίς ενεργοποιημένο κινητήρα.»

 

Active Drive Assist – μερικώς αυτοματοποιημένη οδήγηση σε όλο το εύρος ταχυτήτων.

Το σύστημα που αποτελεί ορόσημο στην ιστορία των φορτηγών, προσανατολίζεται με βάση τις διαγραμμίσεις του οδοστρώματος χρησιμοποιώντας κάμερα, και σε ορισμένες συνθήκες αναλαμβάνει τη διαμήκη και πλευρική καθοδήγηση του φορτηγού. Για την αυτόνομη επαναφορά του οχήματος στη λωρίδα κυκλοφορίας, το Active Drive Assist χρησιμοποιεί το νέο σύστημα διεύθυνσης Servotwin με ηλεκτροϋδραυλική υποβοήθηση. Το Active Drive Assist δεν διευκολύνει απλώς τη διατήρηση του οχήματος στη λωρίδα, αλλά επιπλέον επιβραδύνει το φορτηγό, εάν πλησιάσει υπερβολικά ένα προπορευόμενο όχημα, και το επιταχύνει ξανά μέχρι την ταχύτητα που έχει επιλέξει ο οδηγός.

Αυτό σημαίνει ότι έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες από την υποβοήθηση διατήρησης απόστασης με λειτουργία Stop and go, την οποία γνωρίζουμε από το προηγούμενο μοντέλο. Το Active Drive Assist μπορεί με άλλα λόγια να διευθύνει, να επιβραδύνει και να επιταχύνει αυτόματα το όχημα υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Για πρώτη φορά σε φορτηγό μαζικής παραγωγής, το σύστημα επιτρέπει τη μερικώς αυτοματοποιημένη οδήγηση σε όλο το εύρος ταχυτήτων. Ένα πρώτο μεγάλο βήμα προς την αυτόνομη οδήγηση.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Michael Pinhart που οδηγεί το όχημα «Στην αρχή, η αίσθηση είναι περίεργη, σαν να ελέγχει το όχημα ένα αόρατο χέρι. Παρόλ' αυτά πρέπει να έχω συνεχώς τα χέρια μου στο τιμόνι, καθώς ο οδηγός έχει πάντα την ευθύνη, παρά την αυτοματοποίηση».

Sideguard Assist – Σύστημα υποβοήθησης αλλαγής κατεύθυνσης.

Είναι διαθέσιμο από το 2016 και αποτελεί το μοναδικό σύστημα του είδους του, το οποίο είναι πλήρως ενσωματωμένο στην αρχιτεκτονική του οχήματος. Το σύστημα αυτό ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο επικίνδυνου ατυχήματος στην πλευρά του συνοδηγού κατά την αλλαγή πορείας ή λωρίδας προς τα δεξιά. Στο νέο Actros το το MirrorCam και το Sideguard Assist συνεργάζονται στενά και το σύστημα προειδοποίησης έχει εξελιχθεί περισσότερο ώστε να παρέχει καλύτερη προστασία για τους πεζούς και τους ποδηλάτες.

Active Brake Assist 5 – Βελτιστοποίηση όλων των παραμέτρων για την αυτόματη πέδηση.

Η επόμενη γενιά του συστήματος υποβοήθησης πέδησης έκτακτης ανάγκης, είναι το μοναδικό σύστημα υποβοήθησης ασφάλειας στην αγορά που αντιδρά σε ανίχνευση διερχόμενου πεζού με πλήρη πέδηση μέχρι να ακινητοποιηθεί το όχημα. Όπως παρατηρεί στο άρθρο του στο Roadstars ο εκπαιδευτής φορτηγών Michael Pinhart «Τα φορτηγά με το αστέρι υπερτερούν κατά πολύ του ανταγωνισμού και των νομικών προδιαγραφών στο θέμα της ασφάλειας.

Ο εξοπλισμός του νέου Actros περιλαμβάνει το Active Brake Assist 5 νέας σχεδίασης με το οποίο μπορεί, για παράδειγμα, να αντιδρά σε πεζούς, που περνούν το δρόμο με το smartphone στο χέρι χωρίς να κοιτάξουν. Φαινόμενο που, δυστυχώς, στην εποχή μας γίνεται όλο και πιο συχνό».

Ηλεκτρονικό φρένο στάθμευσης – το χειρόφρενο δένει αυτόματα για αυξημένη ασφάλεια.

Το νέο ηλεκτρονικό φρένο στάθμευσης με λειτουργία HOLD συνδυάζει ευκολότερο χειρισμό και αυξημένη ασφάλεια, στοιχεία που εκτίμησαν όλοι οι επαγ¬γελματίες που το δοκίμασαν. Αυτό «δένει» αυτόματα με το σβήσιμο του κινητήρα, ή χειρο¬κίνητα αν για κάποιο λόγο έτσι θέλει ο οδηγός, τραβώντας το, ή πατώντας το πλήκτρο «P» στη βάση του.

Multimedia Cockpit – Η καρδιά του νέου Actros.

Μία ασύγκριτη εμπειρία άνεσης και λειτουργικότητας για τον οδηγό του νέου Actros. Όλες οι ενδείξεις, τα όργανα και οι διακόπτες έχουν αντικατασταθεί από 2 έγχρωμες οθόνες. H κύρια οθόνη υψηλής ανάλυσης αντικαθιστά το κοινό όργανο πολλαπλών ενδείξεων και προβάλλει καθαρά όλες τις πληροφορίες για τη διαδρομή και τις λειτουργίες του οχήματος. Η δευτερεύουσα οθόνη είναι πολλαπλής αφής και λειτουργεί σαν smartphone. Περιλαμβάνει ενσωματωμένο σύστημα ραδιοφώνου και infotainment και ελέγχει ρυθμίσεις όπως το σύστημα θέρμανσης/κλιματισμού ή διάφορες εφαρμογές apps που βοηθούν στην καθημερινή εργασία.

Η έγχρωμη οθόνη, όπως και η οθόνη αφής, ελέγχονται επίσης από το νέο τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών στη διάρκεια της διαδρομής γεγονός που επιτρέπει στον οδηγό να ελέγχει τις ρυθμίσεις με ασφάλεια ακόμα κι όταν οδηγεί.

Lorem Ipsum